Pet najboljih primera kako (NE)pisati za WEB

1. Pišite dugačke složene rečenice, sa dosta umetnutih rečenica – jer prosto je “prosto”

“Sa nastankom i intenzivnim razvojem interneta, rastao je i broj internet stranica najraznovrsnijeg mogućeg sadržaja pa se broj ovih specifičnih online prezentacija više gotovo da i ne može izbrojati, zbog čega je postalo neophodno stvoriti dobar sistem njihovog čuvanja – hosting, zatim i sistem koji će ljudima koji traže nešto na net-u brzo dati željene rezultate koji su što bliži onome što oni traže ali i sistem koji će te iste rezultate rangirati po značaju, jer, iako odgovaraju željenoj temi onoga koji traži, nisu svi na istom nivou korisnosti pa ih je zbog toga potrebno i rangirati, što znači da je postalo neophodno da sistemi za pretraživanja u isto vreme budu i brzi i tačni i da umeju da pročitaju sadržaj i rangiraju ga po poplarnosti i relevantnosti.”

Komplikovani tekstovi

Ne pišite “rebuse”, već tekstove

Pisanje dugačkih, složenih rečenica sa mnogo reči, umetnutih rečenica i digresija u samoj rečenici su “smrt” za svaki tekst na web-u. Da li Vam se misao možda izgubila u mnogobrojnim rečima? Jer kada nešto kažete u 127 reči, koliko ima ova rečenica, kriza pažnje počinje već oko 30-te reči. Ako smo uopšte i uspeli tačno da prebrojimo broj reči u njoj… Zbog krize koja nas je uhvatila posle 57. reči… 🙂

2. Pišite dugačke paragrafe bez prelamanja

“Pretraživači ili Search Engines kao što je Google, Yahoo, Bing najmoćniji su deo interneta jer publika najveći broj vremena na internetu provede baš na pretraživačima pa su zbog toga i webmasteri vlasnici sajtova morali da se prilagode tom obimu ponude na internetu i određenim algoritmima koje pretraživači redovno apdejutuju ne bi li poboljšali kvalitete svojih usluga i sprečili zloupotrebe poput veštačkih linkbilding tehnika, cloacking-a i raznih drugih black heat SEO tehnika kojima se webmasteri umeju da koriste ne bi li podigli PR i povećali vidljivost sajta na SERP, pa je kao rezultat svega toga u centar pažnje došao sadržaj i Content Marketing, jer je kvalitetan i originalan sadržaj postao glavni faktor dobrog rangiranja na pretraživačima, budući da kada ljudima nudite kvalitet, oni to umeju da prepoznaju pa i da nagrade. Zbog svega što smo do sada naveli, pisanje za WEB i kvalitetan Content Writer – pisac sadržaja je must-have svake ozbiljne kompanije jer u suprotnom ćete trošiti ogromne količine novca samo na skupo reklamiranje koje neće dati rezultat ako vam fali dobar sadržaj, jer čak i ako nekom interesantnom reklamom i uspete da pridobijete veliki broj pratilaca, ako im nakon toga nemate ništa drugo da ponudite, oni odlaze, vama sledi anti-reklama, pa, ako već nemate dobrog pisca web sadržaja u firmi, onda ga odmah zaposlite.”

Previše pisanog teksta

E, ovo je “kratko i jasno”….

Namerno smo ponovo pisali na sličan način kao u pravilu broj 1.

Jer želimo da Vas pitamo:

  1. Da li ste se već na pola ovog paragrafa umorili?
  2. Da li Vam je jasno o čemu pisac piše?
  3. Ako i shvatate tematiku teksta, da li Vam je stvarno JASNA?

Pisanje dugačkih paragrafa bez prekida i pauza, sa složenim, dugačkim rečenicama kojima se ne vidi kraj, garantuju klik na X u desnom uglu sajta.

3. Mnogo, mnogo, mnogo interpunkcije i veznika

“Moramo Vam reći da se javljaju neke nove tendencije u onlajn svetu, koji je sve širi i obimniji, jer je i sve više mobilnih uređaja pa je i mobilnost uticala na to da je biti onlajn gotovo postao impertiv, jer ukoliko niste “na vezi”, propustićete puno informacija, što je, pak, jako važno u svetu modernih tehnologija, ali i za svakoga ko želi biti u svakom trenu dobro informisan. Kada niste onlajn, ili nemate mobilni uređaj najsavremenije generacije, propustićete jako puno mogućnosti, jer se operativni sistemi utrkuju ko će imati bolje apps-e, a da ne govorimo o značaju mobilnih aparata za pristup CQ kodovima kojih je sve više, pa zamislite samo sa kolikim se gubitkom suočavate ako, na primer, nađete neki proizvod koji Vam se dopadne i poželite da saznate više o njemu, a kod sebe nemate adekvatni mobilni aparat pa niste u mogućnosti da pristupite CQ i odete direktno na sajt proizvoda, zbog toga što Vam taj kod to omogućava.”

Pravilan interpunkcija

Neka bude pravilna, ali ne preterana

Pravilna interpunkcija je jedan od znakova pismenosti, ali preterana interpunkcija je znak nepismenosti. To se posebno odnosi na ovu našu “onlajn pismenost”. Mnogo veznika i gomilanje znakova interpunkcije povezano je i sa pisanjem isuviše komplikovanih, složenih rečenica, sa dosta umetanja i prekidanja, gde je gubitak pažnje od početka do kraja rečenice gotovo stopostotno siguran. Pa se ovo pravilo direktno vezuje za prethodna dva kako NE pisati za WEB.

4. Nikako, ali NIKAKO ne koristite fotografije

“…jer Vi dobro znate da ono o čemu govorite ni jedna fotografija ne može bolje “reći” od Vas samih. Ako baš i poželite da stavite neku čisto reda radi, ne preterujte sa pretragom i odabirom, jer znate da dame često znaju da kažu kada biraju venčanice da je “ona prva uglavnom i ona prava”. Pa i Vi onda po toj logici odmah izaberite prvu po redu, jer zašto gubiti vreme na biranje i optimizaciju fotografija kada je Vaš tekst mnogo važniji od toga, zar ne? Pa zašto onda skretati pažnju sa najvažnije ne “nevažnu” stvar?”

Knjige bez ilustracija

Da li ste voleli ovakve knjige?

Rečenica da “slika govoriše više od hiljadu reči” je ponovljena toliko puta da je više nego izlizana, ali kada je nešto istina, onda često ume tako jezički i da se “zabetonira”. Pa Vam se zato izvinjavamo ako Vam rušimo iluzije o jedinstvenoj moći Vaših reči i kažemo Vam da je u tekstovima za veb korišćenje fotografije od izuzetnog značaja. I to ne samo na internetu. Setite se neke obimne knjige sa gomilom teksta bez ilustracija, pa priznajte sebi koliko ste puta bili na ivici da prestanete da je čitate?

Internet je pomalo nezahvalan medij za istinske autore u svakoj oblasti, jer su manipulacije i “krađe” moguće, ali se na tim stvarim ozbiljno radi pa nećemo o toj temi. Ali ćemo Vam zato reći da, ako niste u mogućnosti da kupite kvalitetne originalne fotografije, postoji čitav niz sajtova sa kojih možete potpuno besplatno preuzeti visokokvalitetne fotografije. Navešćemo samo par:

5. Koristite visokoučen jezik pun stranih termina, skrojenih po “mustrama” maternjeg jezika

“Naravno da Vam ni u drimu neće pasti na pamet da svoj knouledž prezentujete simplificirano jer zbog čega ste učili škole i edukovali se ako to nije vižual? Pa, zar biste tek-tako šerovali svoje ačivmente? Svi koji Vas ne anderstenduju, nisu ni vredni da srčuju po Vašem sajtu. Potrudite se da što više preventirate i čendžujete sve sumnjive tragove maternjeg jezika koji se daju adekvatno čendžovati, jer ako želite da Vaš sajt ozbiljno izađe na onlajn stejdž, morate ga ozbiljno i pušovati terminologijom koju hejtuju samo oni “oldtajmeri” koji nemaju ni jednog folovera… Razumete već…”

(Ovo je samo karikiranje  savremenog trenda nasilnog umetanja reči iz engleskog jezika.)

Preteški tekstovi za čitanje

I pisac bi trebalo da razume šta piše…

Kada pišete za web, ma koji sadržaj da je u pitanju, uvek imajte u vidu publiku kojoj se obraćate. Pre nego što počnete da pišete, dobro razmislite kome želite da se obratite i kome se obraćate. Tekstovi sa uskostručnom tematikom naravno da iziskuju i adekvatnu terminologiju, koja odgovara toj branši.

Kao primer neadekvatnog korišćenja uskostručne terminologije u neadekvatnim okolnostima navešćemo čestu praksu lekara da pacijentima objašnjavaju neki medicinski problem koji ih muči rečima poput: “Vaša hipertenzija prouzrokovana je teškom insuficijencijom i sindromom apneje što može dovesti do apstinencijalnih problema i akatizije što može dovesti i do nastanka simptoma obusteve.” (ova rečenica je samo slobodna ilustracija tipa jezika koji lekari često koriste i u njoj nema nikakve konkretne i istinite tvrdnje).

Dakle, umesto da pacijentu razumljivim jezikom kažu u čemi je problem, od čega boluje i kako se to može rešiti, lekari ponekad potpuno zbune i uplaše pacijente terminima koji zvuče opasno kada ih ne razumete. A pogotovu kada se radi o zdravlju. Ovaj smo primer uzeli kao jedan od najilustrativnijih jer ćete najlakše shvatiti suštinu kritike.

Naravno da mi ne zagovaramo jezik primeren deci u prvom razredu, već meru u svemu, pa i u korišćenju adekvatne terminologije prilagođene ciljnoj grupi kojoj pišete.

Slova

A da ne ispadne da samo pridikujemo, a ne savetujemo i ne dajemo konkretne primere kako pisati za WEB, preporučujemo Vam da još malo “izbrouzujete” naš sajt, pa ćete na njemu i naći odlične primere kako da pišete dobre, kvalitetne i čitane tekstove.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *