Kako pisati za WEB da bi bilo čitano?

Slika dve devojke jedna za kompjuterom a druga sa knjigom u ruci

Kako pisati da bi bilo čitano?

Da bismo počeli da učimo kako pisati za WEB, moramo prvo da naučimo kako čitaoci čitaju na internetu.

Odgovor je vrlo prost: NE ČITAJU!

Znamo da vam ovo može zazvučati čudno, ali WEB publika zaista ne čita, ne na tradicionalan način čitanja knjiga, novina ili bilo kog drugog pisanog materijala koji je “materijalizovan” na belom papiru.

Na internetu, kada otvore neki sajt, čitaoci prvo skeniraju stranicu pa ako im u tih 10-ak sekundi nešto privuče pažnju, ostaju na stranici i tek onda počinju da čitaju. Pažnju im privlače pojedinačne istaknute reči, fraze ili rečenice. Jedno istraživanje je utvrdilo da 79% ljudi prvo skenira web stranicu a da samo 16% čita sve što je na njoj napisano.

Rezultat ovog istraživanja alarmirao je WEB stručnjake pa su sajtovi počeli da dobijaju drugačiji izgled sa tekstovima koji su prilagođeni tom “brzinskom skeniranju”. To je takozvani scannable text. Zbog toga je postalo jako bitno kako pisati za WEB, a osnovne tehnike za pisanje jednog takvog teksta su:

• boldiranje ključnih reči (key words) koje odmah upadaju u oko jer odskaču od ostatka teksta
• pravilno korišćenje podnaslova
liste nabrajanja – bulleted list (jer su lake za skeniranje)
jedna ideja u jednom paragrafu (čitaoca treba “uloviti” u prvih par reči da bi nastavio da čita)
• struktura “obrnuta piramida” (inverted pyramid) – počinjete od zaključka, najvažnije informacije, pa idete u razradu do početka i one najmanje važne
prepolovljen broj reči u odnosu na konvencionalno pisanje – manje je više

Za čitanje na WEB-u jako su važni verodostojnost i autoritet web sajtova jer je internet medij gde nije uvek jasno ko je napisao neki tekst i odakle i od koga je došla neka informacija. Internet je danas najrasprostranjeniji medij na kome gotovo svako može imati sajt, blog, forum i objavljivati informacije i sadržaje po sopstvenom izboru. A to zaista može biti i opasno.

Zbog toga je za jednu ozbiljnu firmu ili pojedinca od izuzetnog značaja da njihov sajt postane sajt od autoriteta, sajt kome se veruje i koga će drugi citirati i koristiti kao izvor informacija. Autoritet se na internetu gradi postupno na sledeće načine:

kvalitetnim sadržajem tekstova (zakon broj 1, bilo i biće!)
kvalitetnim likovima ka drugim sajtovima od autoriteta (jer na taj način publici dajete do znanja da je sadržaj vašeg sajta toliko dobar da se ne plašite da im pokažete i “konkurenciju”)
• dobrom grafikom i dizajnom
• kvalitetnim video materijalima i fotografijama

Ono što uvek treba imati na umu prilikom pisanja tekstova za sajtove jeste da su WEB čitaoci zauzeti, brzi, znatiželjni i da im je na internetu dostupno jako puno informacija. Zbog te količine informacija čitaoci traže prave činjenice što pre jer ako ih ne nađu na vašem sajtu, za sekund će otići na drugi.

Zato se sada vraćamo na ono da čitaoca treba “uloviti” što pre da bi nastavio da čita pa vas podsećamo na početak teksta gde smo vam hrabro rekli da internet publika u stvari NE ČITA! Naslov i prvi pasus teksta su, uz sve gore pomenute tehnike, presudni za to da li će čitalac nastaviti da čita tekst ili će otići dalje. Zbog toga o njima treba dobro razmisliti pre početka pisanja.

Ako ste stigli do kraja ovog teksta, prvi korak ka savladavanju tehnika kakao pisati za WEB je uspešno načinjen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *