megafanapps app

Facebook Timeline promocije vs FB aplikacije – ko je bolji?

Facebook je najjača Social Network na svetu, ali ima jedan simpatičan običaj da često menja svoje uslove. Jedna od poslednjih promena je i javno priznanje zbog čega broj “reach-a” opada – jer se favorizuje plaćeno oglašavanje. U suštini, ništa novo pod suncem…

Međutim, jedna od najznačajnijih promena koju su ove godine uveli desila se 27. avgusta kada su objavljene nove smernice Facebook promocija.

Nove smernice svode se na sledeće – takmičenja, promocije, nagradne igre… od sada se mogu organizovati i na Facebook Timeline-u!

Do tada su organizacije nagradnih igara i ozbiljnih promocija bile moguće isključivo pomoću “third party” aplikacija, ali se od avgusta ove godine Facebook “otvorio” i omogućio svima da svoju kreativnost predoče fanovima i na svojim Timeline-ovima.

Odlična vest za vlasnike malih biznisa!

Međutim…

Kao i u svemu, uvek postoji i druga strana medalje. Jedan deo te druge strane nalazi se u uslovljavanju Facebook-a (Facebook Pages Terms) da se u takvim vrstama promocija potpuno oslobodi bilo kakve vrste odgovornosti, rečeno jednostavnije, mora se naglasiti da Facebook sa takmičenjem, nagradnom igrom, promocijom… na Timeline-u nema nikakve veze i da ne odgovara zakonski ni za šta.

Facebook uslovi korišćenja stranica

Možete se reklamirati, ali..

TIMELINE PROMOCIJE 

Suština promocija ili nagradnih igara na Timeline-u je sledeća: može se postaviti neko pitanje, objaviti fotografija, video klip… i zatražiti od fanova da lajkuju, komentarišu ili objavljuju neki sadržaj kako bi u nagradnoj igri učestvovali. I to se sve dešava direktno na Timeline-u na brz i jednostavan način.

PREDNOSTI

Dakle, ovakve vrste promocija imaju svoje prednosti od kojih ću izdvojiti najvažnije:

 1. Nema troškova, da ne kažemo da su potpuno besplatne
 2. Jednostavne su za organizovanje – bilo koji Community Manager ili admin ih može organizovati
 3. Brza interakcija na stranici (lajkovi, kometari)
 4. Promocija je na News Feed-u, baš tamo gde su i fanovi (ne napušta se News Feed i ne prelazi u aplikaciju)
 5. Nije potreban nikakav poseban softver
 6. Može učestvovati bilo ko bez uslovljavanja u vidu ostavljanja podataka (npr. mejl i prihvatanje registrovanja pomoću FB profila)
 7. Ne mora se lajkovati stranica da bi se učestvovalo
 8. Lajk je legalan glasački mehanizam
 9. Osim lajka, komentarisanje ili objavljivanje nekog zadatog sadržaja su takođe dozvoljeni mehanizmi učešća
 10. Uslovi za učestovanje su lajkovanje posta na Timeline-u, komentarisanje, objavljivanje nekog sadržaja ili slanje poruke stranici

MANE

Međutim, ovakav vid brze i jeftine interakcije sa fanovima ima, naravno, i svoje mane. A najvažnije su sledeće:

 1. Ne dobijaju se novi fanovi jer uslov za učešće u takmičenju ne sme biti lajkovanje stranice – dakle na ovaj način se ne može povećati baza fanova
 2. Ne skupljaju se podaci fanova (pre svega e-mejl) što onemogućava marketinške aktivnosti van Facebook-a (e-mail marketing, slanje Newsletter-a…)
 3. Uslov za učešće ne može biti podela posta na ličnom Timeline-u. Viralnost je mala. (Hmmmm… NAGRADNO PITANJE– koliko ste puta do sada videli nagradne igrice na Timeline-ovima koje počinju na sledeći način: “Podeli ovaj post/fotografiju i učestvuj u…”. Da li zbog neznanja ili zbog Facebook-ovog “progledavanja” kroz prste…)
 4. Mogućnost za varanje je veća jer nema mehanizma kontrole profila i potencijalnog glasanja sa lažnih profila
 5. Teško je kontaktirati pobednika

THIRD PARTY APLIKACIJE  

Dakle, moglo bi se reći  da su aplikacije, koje su “vladale” Facebook fan stranicama do 27.08.2013, na prvi pogled dobile konkurenciju, ali… U zavisnosti iz koga se ugla pogleda, i priča biva drugačija.

PREDNOSTI 

Navešću, najpre, prednosti aplikacija koje se na Facebook fan stranice instaliraju sa nekim određenim ciljem. Obratite pažnju na reč “instaliraju”. O tome ću malo kasnije, ali da je ne zaboravimo…

megafanapps app

Prednosti aplikacija  koje dolaze iz “third party” izvora su sledeće.

 1. Generišu i šire fan bazu FB fan stranice – veći broj fanova
 2. Fan-gating – uslov za učešće jeste lajkovanje stranice (da li će ovog uslova biti određuje admin stranice podešavanjem unutar aplikacije)
 3. Prikupljanje podataka fanova što omogućava marketinške aktivnosti i van Facebook-a (e-mail adresa, “pretplata” na primanje Newsletter-a ili SMS poruka…)
 4. VIRALNOST – aplikacije dozvoljavaju, a mnoge i podstiču i dodatno nagrađuju deljenje informacija o njima na ličnom Timeline-u učesnika, a posebno na Timeline-u prijatelja. Na taj način se efikasno reklamira brend i šire “glasine” o njemu.
 5. Iskustvo je upečatljivo jer je lično – ulazi se u aplikaciju i kroz nju prolazi korak po korak , bez “tuđih očiju” na onome što se radi (van News Feed-a). Osim toga, grafika, vizuelni i zvučni efekti su na mnogo višem nivou pa je i utisak nakon njih takav! 
 6. Utisak profesionalnosti i poslovnosti je na najvišem nivou jer se aplikacijama ističe brend – logo, brend credo, aplikacija cela može imati specifični i prepoznatljivi dizajn brenda…
 7. Uslovi takmičenja su jasno iskazani unutar apliakcije – “Terms&Conditions” su precizni 
 8. Mogućnost za varanje su minimalni – IP provera, logovanje putem FB profila takođe proverava autentičnost podataka, a postoje i opcije verifikacije mejlom ili registrovanja pomoću CAPTCHA potvrdnog koda.
 9. Mobilne su – podešene su tako da im se može pristupiti sa svih mobilnih uređaja što je velika prednost
 10. Mogućnost instant nagrađivanja– kuponi sa popustima, vaučeri…

MANE

E, sada, dolazimo i do dela koji govori o manama aplikacija koje se na FB stranice instaliraju “sa strane”. Sada se vraćam na reč “instaliraju”. Sa razlogom. Jer:

 1. Aplikacije za FB fan stranice se kupuju
 2. Da bi se učestvovalo, mora se pristupiti bilo putem FB profila ili davanjem nekih podataka (najčešće mejl) što ljude ume da demotiviše zbog straha od spam mejlova ili nekih onlajn zloupotreba
 3. Za organizaciju nagradne igre ili neke promocije putem ovih aplikaija potrebno je više vremena i znanja

IMA LI POBEDNIKA? 

Kako odlučiti šta je bolje? Koji je način promocije korisniji? Do 27.08.2013. odgovor je bio samo jedan, ali sada postoji izbor pa se mora birati. A odgovor ipak nije tako težak: odabir između ove dve vrste promocije zavisi, pre svega, od cilja kampanje i budžeta (ima li ga ili nema).

 • Ako vam je cilj da na brz i interesantan način zabavite svoje fanove, imate veliku interakciju na stranici za jako kratko vreme i ne interesuje vas proširenje baze fanova, a još manje marketinške aktivnosti van Facebook-a, onda budite kreativni, smislite pametno pitanje, izaberite zanimljivu fotografiju ili video i postavite to na svoj Timeline! Cost-free, of course!
 • Međutim, ako želite da prvo povećate broj fanova, da se za vaš brend, proizvod uslugu baš čuje i da se ne “zatrese” samo Facebook, već i svet van njega – onda su posebne aplikacije koje se instaliraju na vašu FB fan stranicu pravi izbor za vas.

ZAKLJUČAK UKRATKO:

Timeline promocije su idealne za mali biznis

Third Party Apps su za “velike igrače” – biznise koji imaju i sredstva za ulaganje u ove svojevrsne marketinške kampanje ali im je cilj da te aktivnosti nastave i van Facebook-a 

Neka od najznačajnijih imena u svetu aplikacija za FB fan stranice su:

 1. North Social
 2. Wishpond
 3. Offerpop

Jedan od najnovijih brendova na tržištu aplikacija za FB fan stranice je i Megafanapps, a ponudu njihovih aplikacija za FB fan stranice možete pogledati ovde.

Za kraj evo i jedne simpatične video-promocije jedne aplikacije koja će vam detaljnije objasniti o čemu je tu, zapravo, reč.

Jer ako slika govori hiljade reči, video ih onda “milioniše”… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *